top of page

Wat is Pilates?

Pilates is een eigentijdse methode van lichaamsbeweging, vernoemd naar de uitvinder, Joseph H. Pilates (1883-1967). Joe noemde zijn methode 'The art and science of Contrology", maar tegenwoordig noemt iedereen het Pilates. Hij omschreef zijn methode als de volledige coördinatie tussen lichaam, ziel en geest: een holistische benadering van lichamelijke fitness.

 

Om natuurlijk op het leven en de bijbehorende veranderingen en spanningen te kunnen reageren, moeten we volgens Pilates geestelijk en lichamelijk fit zijn. Iemand die in goede conditie is zal minder last hebben van stress en de gevolgen ervan. 

 

Verstandige en weloverwogen training van het lichaam leidt tot een goede lichamelijke conditie én een gezonde geest, waardoor iemand de dagelijkse spanningen moeiteloos aan kan en in staat is om van het leven te genieten.

Elke beweging in Pilates heeft een reden en vereist concentratie. Deze wilskracht zorgt voor de versmelting van lichaam en geest en leidt tot het aangename en fitte gevoel dat zo kenmerkend is voor de regelmatige beoefening van Pilates.

 

Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt tijdens de bewegingen. Je moet je concentreren op de juiste uitvoering van de oefeningen en je tegelijk bewust zijn van wat je lichamelijk ervaart.

 

Uiteindelijk zullen de bewegingen een tweede natuur worden. Dit zal zich weerspiegelen in alles wat je doet in het dagelijks leven! Pilates leidt tot de 'heropvoeding' van ons lichaam en onze geest. Je loopt aanmerkelijk minder risico op letsel en problemen die voortvloeien uit een verkeerde houding. Mocht dat toch gebeuren, dan zul je er sneller van herstellen.

bottom of page